tisdag 17 februari 2015

LÄS OCH FöRSTÅ

Vad är bäst, att vara sambo eller att vara gift?

A Läs igenom texten.


Om man inte gifter sig


Bostaden

Den lag som kallas sambolagen är mycket yngre än äktenskapslagen. Sambolagen tillkom när det hade blivit vanligt att vara sambo i stället för att gifta sig. Som sambor räknas "två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll". Sambolagen gäller för både heterosexuella och homosexuella par.
Sambolagen gäller bara den bostad och det bohag (möbler, köksutrustning och annat i hemmet) som de sammanboende har skaffat gemensamt för att använda tillsammans. Detta delas lika om parterna flyttar isär.
Lagen räknar inte det som gemensamt som var och en ägde eller hade med sig när de flyttade ihop. Den vars bostad man flyttar in i står även i fortsättningen kvar som ägare till bostaden.
Om man vill att sambolagen inte ska gälla måste man skriva ett samboavtal. Där kan man bestämma att ingenting ägs gemensamt utan att var och en tar med sig sina saker om man separerar.
Rätten att bo kvar i bostaden har den som bäst behöver bostaden, vare sig den är hyrd eller köpt. Men om det är den andra sambon som äger bostaden (ett hus eller en bostadsrättslägenhet) måste den som bor kvar köpa ut den andre.

Annan egendom

Arv, bankmedel, aktier och andra tillgångar ingår inte i det gemensamma hushållet, inte heller hobbysaker eller sportutrustning som bara den ena sambon använder.

Barn 

Om sambor som har barn tillsammans separerar är det modern som får vårdnaden om barnen. Så är det inte i ett äktenskap. Om gifta föräldrar separerar får båda föräldrarna automatiskt gemensam vårdnad om barnen. Föräldrar som efter ett samboförhållande vill ha gemensam vårdnad om barnen måste anmäla detta till skattemyndigheten.

Om den ena parten dör

Om den ena parten avlider ärver inte den andra utan det är den avlidnes föräldrar och syskon eller annan släkting som gör det.
För att sambor ska ärva varandra måste de skriva testamente som talar om vad de vill ska gälla. Det är säkrast att ta hjälp av en jurist när man skriver avtal och testamenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar